ciszterna

Ciszterna – mi az, hogyan működik?

Ott, ahol lehetőségünk van összegyűjteni az esővizet vétek lenne nem megtenni, hiszen ingyen áll a rendelkezésünkre, és azokhoz a másodlagos dolgokhoz, amelyekhez nem szükséges az ivóvíz, tökéletesen felhasználható. Manapság már elég drága mulatság ezekre a dolgokra vezetékes vizet használni. Teljesen felesleges ivóvízzel locsolni a növényeket, wc-t öblíteni és mosni, amikor ezek könnyen kiválthatók a csapadékvíz elvezetés során összegyűjtött esővízzel. A mosógépnek még jobbat is tesz, ugyanis nem fog egyhamar vízkövessé válni.

Az esővízgyűjtés a tetőszerkezetekről indul, a talaj szilárd burkolatai nem alkalmasak erre, mivel nagyobb szennyezettségnek vannak kitéve. Bizonyos tetők nem alkalmasak rá, ilyen például a cementgyár vagy galambtenyészet közelében lévő tető. Ahhoz, hogy ezt a vizet fel tudjuk használni, valahogyan tárolnunk kell. A legkiválóbb megoldás a ciszternákban rejlik. A tetőre érkező víz a csatornarendszereken keresztül jut el a szűrőkhöz, amelyek kétféleképpen képesek megszűrni a vizet. Az egyik az ereszcsatornában elhelyezett szűrő, ami felfogja a nagyobb szennyeződéseket, például a faleveleket, a másik pedig a finom szűrés. Az utóbbinál a tisztítás már a ciszterna közvetlen közelében zajlik, és a szűrő kiszűri az apró törmelékeket, madárürülékeket és a különféle magvakat is.

ciszterna

Milyen feltételeknek kell megfelelnie a rendszernek és hol helyezhetők el a ciszternák?

A rendszer legfontosabb része az esővízgyűjtő tartály, aminek meg kell felelnie bizonyos követelményeknek. Legyen vízzáras, fénytől mentes, maximum 18 fokon tartsa meg a víz hőmérsékletét, rendelkezzen túlfolyó résszel, ami szikkasztóban végződik. Méretben közepes legyen: a túl nagy, vagy kicsi nem minden esetben bizonyul megfelelőnek. A ciszternákat elhelyezhetjük a ház mellett a földbe süppesztve vagy a ház alagsorában.

Tehát, ha adott a lehetőség mindenképp éljünk vele, hiszen a szűrés nélküli tárolt esővíz felhasználható a növények locsolására, kerti tó feltöltésére, autómosásra és egyéb takarítási munkálatokra, a szűrt víz pedig mosásra, wc öblítésre és beltéri takarításra, így takarékoskodhatunk a vezetékes ivóvízzel és jóval több pénzt spórolhatunk meg.