A globális felmelegedés napjainkat meghatározó téma, és ennek hatására az éghajlat eltolódás is szembetűnő lehet. Ennek hatására itt a Kárpát-medencében is jelentősen megváltoztak a talajvíz viszonyok.

Hol szárazabb időszakokról beszélünk, hol pedig hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékról.

Emellett ami még szinte folyamatosan jelen van, akár a szárazabb időszakokban is, az a talajvíz és annak sajnos minden egyéb szerepe mellett a kártékony hatása is.

Mit tehetünk? Hogyan védekezhetünk?

A szigetelést tehermentesíteni, és a víznyomást csökkenteni, talajvíz átemelő zsomp és gépészet telepítésével tudjuk.

A vízbetörés megszüntethető, ha telepítünk egy talajvíz átemelő zsomp és gépészeti rendszert. Illetve a egy drain-rendszer is szükséges hozzá.

A legkritikusabb részhez kell telepítenünk a zsompot és a gépészetet, teljesítményét és hatásfokát a talaj szemcseszerkezetének megfelelően kell megtervezni és kivitelezni.

Nézzük a rendszer felépítését!

A zsompban egy szivattyú működik, tehát a kiépített aknába egy acél rozsdamentes szivattyú kerül, mely a csatornába kivezetve szivattyúzza tovább a vizet.

A tehermentesítő szivattyús gépészet nélkül a szigetelés hatásfoka is jóval alacsonyabb szintre tud kerülni, a szigetelő szakmában dolgozó komolyabb cégek tehermentesítő talajvíz átemelő zsomp és gépészet kiépítése után vállalják csak az esetleges speciális vízzáró szigetelési szakmunkát.

Tehát összegezve: talajvíz által okozott beázás és vízbetörés esetén utólagos vízszigetelés feltétele talajvíz átemelő zsomp és gépészet kiépítése.