Csapadékvíz gyűjtő tartály tervezésénél rendkívül fontos a precíz számítás és gondos méretezés, hogy legyen elegendő öntözővíz a meleg nyári napokra.

Ha kicsi vagy alulméretezett az csapadékvíz gyűjtő tartály, akkor ősszel és télen gyorsan megtelik, és az öntözés szempontjából értékes csapadékvíz kifolyik a túlfolyón. Nyáron, igazán meleg időben -amikor nagy szükség van az öntözővízre- gyorsan kiürül a vízgyűjtő tartály, viszont abban az időszakban ritkán esik az eső, tehát üresen áll a tartály vagy a ciszterna. A tetőfelület mérete és az öntözött terület alapján gondos méretezésre van szükség, hogy jól működő csapadékvíz hasznosító rendszer kerüljön kiépítésre.

Egy előnyös csapadékvíz gyűjtő tartály tulajdonságai:

  • meghosszabbító, teleszkópos tartálynyílás
  • duplafalú PE-tartálytető, gyermekbiztosítékkal
  • integrált szűrési rendszer vagy tartályba akasztható szűrőkosár
  • vízkivételi csatlakozó

Ezen kívül még számtalan vízminőségi-, komfort- és rendszerbiztos üzemelést segítő modul választható és építhető ki mellé:

  • belső-külső szűrő
  • ivóvíz-utántöltő modul
  • úszó vízkivétel
  • töltésállapot kijelző

Tapasztalataink alapján hasznos az összes tetőfelületről megfogni az csapadékvizet. Egy átlagos családi ház kertjéhez 10-16 m3 körüli térfogatú csapadékvíz gyűjtő tartály telepítésében célszerű gondolkozni. A csapadékvíz gyűjtő tartály túlfolyóját egy kisebb szikkasztóba szoktuk bekötni. Mivel célunk a csapadékvíz nagyobbik részének gyűjtése, ezért elegendő lehet egy kisebb szikkasztó. Természetesen annak a méretét is kiszámoljuk a tetőfelület alapján. A ciszternából egy szivattyús gépészet táplálja meg az öntözőrendszert és a kerti csapot. Amikor nincs víz a ciszternában, akkor az automatikus töltés szintvezérlés egy öntözésre elegendő vizet tölt a ciszternába. A többi térfogat megmarad a csapadékvíznek. Minőség szempontjából az csapadékvíz értékesebb öntözővíz, mint a hálózati víz. Az automatikus töltés szintvezérlés hálózati vízről pótolja az öntözővizet, ezért ajánlott felszerelni erre az ágra egy öntözési almérőt.