Esővízgyűjtő tartály

Milyen esetre ajánljuk az esővízgyűjtő tartályt?

Ez esetben ajánljuk a földbe beépítendő tartályainkat. Fontos, hogy mielőtt a tartályunkba folyik a víz, szükséges szűrést végeznünk rajta, hiszen az esővíz számtalan dolgot belemoshat a falevéltől a finom szennyeződésekig ezért előszűrőt kell beépítenünk. A vizet a tartályból egy szivattyú segítségével tudjuk majd kinyerni.

Ha a ház vízhasználatába is be kívánjuk vezetni, akkor a rendszer számára szükséges egy házi-vízmű automatika.

Földbe süllyesztve az esővíz gyűjtésére szolgál. Telepítése után a földből mindössze a tartályfedél látszik a kertben. Bizonyos típusok rendelkeznek integrált szűréstechnikával, így ennek köszönhetően nem szükséges külön szűrő aknát telepíteni.

Miért fontos a szakértelem?

Esővízgyűjtő tartály tervezésénél rendkívül fontos a precíz számítás és gondos méretezés, hogy legyen elegendő öntözővíz a meleg nyári napokra. Ha kicsi vagy alulméretezett a esővízgyűjtő tartály, akkor ősszel és télen gyorsan megtelik, és az öntözés szempontjából értékes esővíz kifolyik a túlfolyón. Nyáron, igazán meleg időben -amikor nagy szükség van az öntözővízre- gyorsan kiürül a vízgyűjtő tartály, viszont abban az időszakban ritkán esik az eső, tehát üresen áll a tartály vagy a ciszterna. A tetőfelület mérete és az öntözött terület alapján gondos méretezésre van szükség, hogy jól működő esővíz hasznosító rendszer kerüljön kiépítésre.

Egy előnyös esővízgyűjtő tartály tulajdonságai:

 • meghosszabbító, teleszkópos tartálynyílás
 • duplafalú PE-tartálytető, gyermekbiztosítékkal
 • integrált szűrési rendszer vagy tartályba akasztható szűrőkosár
 • vízkivételi csatlakozó

Ezen kívül még számtalan vízminőségi-, komfort- és rendszerbiztos üzemelést segítő modul választható és építhető ki mellé:

 • belső-külső szűrő
 • ivóvíz-utántöltő modul
 • úszó vízkivétel
 • töltésállapot kijelző

Kínálatunkból ebben a kategóriában az alábbi termékeket ajánljuk:

 • HK ASTAY L (2000 L, 2500 L, 3000 L) ESŐVÍZGYŰJTŐ TARTÁLY
 • HK ASTAY XL (3500 L, 5000 L, 6000 L, 7000 L) ESŐVÍZGYŰJTŐ TARTÁLY
 • HK ASTAY XXL (8000 L, 10000 L, 12000 L, 16000 L, 18000 L, 20000 L, 30000 L, 40000 L, 50000 L) ESŐVÍZGYŰJTŐ TARTÁLY
 • LILO 7500 L ESŐVÍZGYŰJTŐ TARTÁLY
 • LILO 5000 L ESŐVÍZGYŰJTŐ TARTÁLY
 • LILO 3000 L ESŐVÍZGYŰJTŐ TARTÁLY
 • LILO 1600 L ESŐVÍZGYŰJTŐ TARTÁLY
 • CARAT XL 8500 L ESŐVÍZGYŰJTŐ TARTÁLY
 • CARAT XL 10000 L ESŐVÍZGYŰJTŐ TARTÁLY
 • HERKULES ESŐVÍZGYŰJTŐ TARTÁLY 1600 L
 • CRISTALL 1600 L ESŐVÍZGYŰJTŐ TARTÁLY
 • CRISTALL 2650 L ESŐVÍZGYŰJTŐ TARTÁLY
 • COLUMBUS 3700 L ESŐVÍZGYŰJTŐ TARTÁLY
 • COLUMBUS 4500 L ESŐVÍZGYŰJTŐ TARTÁLY
esővízgyűjtő tartályok

A föld vízkészletének megőrzése és megújulása létfontosságú a földi élethez! A víz pazarlása, szennyezése napjainkban hatványozottan nagy problémát jelent. Ennek enyhítésére jó megoldás az esővíz megfelelő elvezetése és esővízgyűjtő tartályokban való tárolása, majd újrafelhasználása. Duplán kifizetődő az esővíz gyűjtő tartályokban való tárolása, hiszen a vízgazdálkodási törvény alapján,

„az ingatlan határain belül levő természetes állóvizek, (tó vagy holtág) amely más ingatlanon elhelyezkedő vizekkel közvetlen kapcsolatban nincsenek, valamint az ingatlanra lehulló és az ingatlanon maradó csapadékvíz az ingatlan tulajdonosának a tulajdonában van…”

Miért érdemes csapadékvízzel öntözni?

Öntözés szempontjából a legértékesebb víz a csapadékvíz. Gyakorlati tapasztalatok alapján a növényekre is jobb hatással van, mint a vezetékes víz. Előnye, hogy nem tartalmaz klórt, keménységet okozó sókat, vas- és mangántartalmat, amelyek nem feltétlenül segítik elő a növények fejlődését. Amennyiben nincs hely vagy lehetőség akkora méretű esővízgyűjtő tartályt telepíteni, amely képes az egész kert vízigényét biztosítani, akkor kisebb méretű tartály is hasznos lehet a dísznövények, díszfák és balkon növények locsolására.

Jól bevált vízgépészeti megoldások

Tapasztalataink alapján hasznos az összes tetőfelületről megfogni az esővizet. Egy átlagos családi ház kertjéhez 10-16 m3 körüli térfogatú esővízgyűjtő tartály telepítésében célszerű gondolkozni. Az esővízgyűjtő tartály túlfolyóját egy kisebb szikkasztóba szoktuk bekötni. Mivel célunk a csapadékvíz nagyobbik részének gyűjtése, ezért elegendő lehet egy kisebb szikkasztó. Természetesen annak a méretét is kiszámoljuk a tetőfelület alapján. A ciszternából egy szivattyús gépészet táplálja meg az öntözőrendszert és a kerti csapot. Amikor nincs víz a ciszternában, akkor az automatikus töltés szintvezérlés egy öntözésre elegendő vizet tölt a ciszternába. A többi térfogat megmarad az esővíznek. Minőség szempontjából az esővíz értékesebb öntözővíz, mint a hálózati víz. Az automatikus töltés szintvezérlés hálózati vízről pótolja az öntözővizet, ezért ajánlott felszerelni erre az ágra egy öntözési almérőt. Az öntözési almérő igénylését a helyi vízműnél lehet intézni. Általában adnak tervezőt is, aki elvégzi a papírmunkát és az engedélyeztetést.

Az esővízgyűjtő tartály haszna

Az esővízgyűjtő rendszer egyik legfontosabb eleme az esővízgyűjtő tartály. Ezek lehetnek földfelszín feletti vagy az alatti megoldások. Ezekbe az esővízgyűjtő tartályokba szükséges, hogy beépített szűrőket helyezzünk el, hiszen a lehullott csapadékvizet nem elég csak begyűjteni, tisztítani is kell, illetve a tartályon át való mozgatást is szivattyúkkal és átemelő szerkezetekkel kell megoldani melyek egy része szintén a tartályon belül kerül elhelyezésre. Minél jobban megszűrik ezt a vizet, annál többféleképpen felhasználhatjuk. Nem csak házon kívül, de azon belül is: mosásra, öblítésre például.
Ha ön is elszánta magát egy csapadékvíz gyűjtő rendszer kiépítésére, nálunk minden fontos részegységet megtalál!

Esővízűgyűjtő tartály