Esővíz szikkasztó – szikkasztó blokk – szikkasztó alagút

Esővíz szivárogtatás, szikkasztás

Magyarország éves csapadékmennyisége, összesen 600-650mm közé esik. Ez az éghajlat változásával nem változott számottevően, ám egyre gyakoribbá válnak a gyorsan lezúduló, intenzív esőzések. A lezúduló csapadékvíz útját jelentősen befolyásolják olyan új építmények, mint például utak, garázs beállók, tetők felületei, ezzel megváltoztatva a természetes hidrológiai körforgást.

Ez a lehullott csapadékvíz akkor okoz problémákat, ha a megszokottnál nagyobb mennyiségű, vagy ez a mennyiség hirtelen, rövid idő alatt esik le. Ilyenkor a talaj nem tudja elég gyorsan magába szívni ezt a mennyiséget, illetve elpárologni vagy természetes úton eltávozni sem képes a csapadékvíz.

A csapadékvíz okozta lehetséges károk:

 • épületek pincéit, alagsorát elönti a csapadékvíz.
 • a víz betör az épületekbe
 • nem megfelelő átmérőjű csatornahálózat képtelen levezetni a vizet, ennek következtében a mélyebben fekvő területeket elönti a víz.
 • nem megfelelő teljesítményű csatornarendszerből a kimosódhat a szennyvíz és a mélyebben fekvő területeken felgyűlve fertőzővé tehetik azt.

Milyen megoldásokat tudunk ajánlani a megelőzésre, vagy a károk javítására?

A csapadékvíz elvezetéséhez az épület közeléből, szivárogtatással, szikkasztással drain-rendszer kivitelezésével. A szigetelést tehermentesíteni, és a víznyomást csökkenteni, talajvíz átemelő zsomp és gépészet telepítésével tudjuk.

A vízbetörés megszüntethető, ha telepítünk egy talajvíz átemelő zsomp és gépészeti rendszert. Illetve a már említett drain-rendszer is szükséges.

A kis teljesítményű csatorna vezetékére, visszacsapó szelepet szerelünk fel, hogy megakadályozzuk a visszatorlódást. A mélyebben fekvő területeken érdemes csapadékvíz átemelő rendszert telepíteni!

A károkat megelőzendő ajánljuk már jól bevált szikkasztó, szivárogtató rendszerünket, amely háromszor hatékonyabb, mint a kavicságyas szikkasztó megoldások. A rendszer előre gyártott elemekből áll és tetszőleges méretig bővíthető. Emellett lehet tartósan közlekedni, parkolni felette, sőt parkosítható is. Egy ilyen alagútelem befogadóképessége 300 liter. A rendszer másik nagy előnye, hogy nem igényel komoly földmunkát és az ára is kedvező.

 

Szikkasztó blokk

Szikkasztó blokkjaink kiválóan alkalmasak a tetőről érkező, csatornán keresztül levezetett, garázslejárókon és egyéb burkolt területeken összeggyűlt csapadékvíz befogadására, időleges tárolására és szikkasztására. Ezen felül alkalmasak még kerti tavak, víztározók, túlfolyók vizének elvezetésére és szikkasztására is.

Összehasonlítva a másik népszerű módszerrel, a kavicsos szikkasztással, a szikkasztó blokkoknak több kedvező tulajdonsága, előnye is van. Nagyobb a befogadó képessége, ezért praktikusabb közterületekről, akár ipari területekről való csapadékvizek elvezetésére és szikkasztására. Terhelhetőségének köszönhetően parkolók alá is telepíthető, mivel tartósan ellenáll több tonnás terhelésnek is, így nem okoz gondot, ha gépkocsik vagy akár teherautók parkolnak felette hosszabb ideig. A kavicsos módszer képest többszöröse a szikkasztó blokkok befogadó képessége, ami pedig több blokk egymásba építésével bővíthető. Ez történhet akár egy vagy több sorban, illetve egymásra rakva is. Rövid ideig tárolható is a levezetett csapadék. Továbbá a szikkasztó blokk nagy előnye még, hogy a rajta keresztül elvezetett víz a talajba távozik el, ezzel fenntartva a természetes körforgást.

A modern szikkasztó blokkokra jellemző, hogy sokkal kevesebb földmunkát igényelnek, mint a kavicsos szikkasztás. Kiépítésük nagyon egyszerű, könnyű szerkezetüknek és moduláris felépítésüknek köszönhetően nem igényelnek nehéz munkagépes munkavégzést.

Szikkasztó blokkok kiválasztásában, telepítésében, karbantartásában tudunk segítséget nyújtani. Amennyiben szakemberekre bízná a szikkasztó blokk beépítését, vagy nem tudja milyen típust vegyen, keresse fel munkatársainkat, akik a vízgépészeti tervezésben sok éves tapasztalattal bírnak.

Csapadékvíz szikkasztás - elvezetés

Szikkasztó alagút

A felesleges esővizet muszáj megfelelően elvezetni és szikkasztani, hiszen komoly károkat is okozhat. Régen ezt annyival intézték el, hogy a csatornát meghosszabbítva egy hordóba vezették le a csapadékot, vagy egy füves területre, ahol a föld magába szívta azt.

A mai csapadékvíz elvezetés egyik módszere, amikor a vizet szikkasztó alagutakba vezetjük el. A módszer lényege, hogy több, egymásba kapcsolható alagút elemet kapcsolunk egymáshoz, egy síkban telepítve a föld alatt. Az egybeépített alagút sor elejét és végét záró elemmel látjuk el, és egy csövön át vezetjük az alagútba a csatornában felgyűlt csapadékot. Ezután az alagútban felgyűlt víz több irányba is el tud folyni, és az alsóbb talajréteg magába szívva hasznosítja a csapadékvizet.

A modern szikkasztó alagutak kiépítése gyors és egyszerű. Legtöbbször nem-, vagy csak rövid időre igényelnek munkagépes beavatkozást. Az elemek egymásba kapcsolása egyszerű, és nincs meghatározva minimum vagy maximum darabszám arra, hogy hány darabot kapcsolhatunk össze. Ma már gondolni kell persze arra is, hogy a szerkezet felett fent maradó terület, továbbra is használható legyen. Ezért ezek nagy teherbírású elemek, melyekre akár tartósan parkolhatunk is.

Egyes elemek egymással szembe is fordíthatók, ennek az új fejlesztésnek köszönhetően könnyen növelhető a szikkasztó telep mérete és kapacitása, méghozzá költséghatékonyan. Kis területeken is ideális megoldás!

 

Esővíz szikkasztók megtervezését, beszerelését, karbantartását is vállaljuk. Az lent felsorolt terméklistát folyamatosan bővítjük (és természetesen vállaljuk más típusú esővíz szikkasztók beépítését is, ez csak az általunk ajánlott termékek listája).

Esővíz szikkasztás

Esővízhasznosítással és szikkasztással kapcsolatos termékek

Termékeink mindent biztosítanak ahhoz, hogy az esővízgyűjtés és annak felhasználása professzionálisan törtönjen.

Esővíz gyűjtő és hasznosító rendszerrel Ön pénzt spórol, akár a napi vízszükséglet 50%-át. Ez egy 4 tagú család esetében akár évi 100.000 liter vizet is jelenthet.

A kerti öntözésre használt esővíz gyűjtő és hasznosító berendezések nem bejelentés kötelezettek. De a házi víztechnikával egybekötött rendszereket, melyek esetleg wc öblítésre, mosógép működtetésre és egyéb háztartási vízigény kielégítésre használunk, sem kell engedélyeztetni, csupán bejelenteni a területileg illetékes Vízműveknél.

Szikkasztó Blokkal, Alagúttal és Tartállyal kapcsolatos termékek

Az esővízzel terhelt területek, kertek esetleg lakóépületek közvetlen környezete manapság egyre nagyobb gondot jelenthet, ezért az elszivárogtatása egyre fontosabb feladat.

A számtalan megoldások között van igen magas költségű és akár a kivitelezése is komolyabb gépeket és munkafolyamatot igényelhet. A szivárogtató blokk, alagút vagy tartály ideális megoldás, mivel könnyedén lehet telepíteni és minden tökéletesen helyettesíti a hagyományos kavicsos árkot vagy az egyéb dréncsöves megoldást.

Blokk vagy alagút?

Azonos teherbírású és térfogatú mindkettő, de az alagút csak egy rétegben fektethető, így nagyobb helyigényű is. De a szikkasztó minél nagyobb felületű annál nagyobb teljesítményű.

Tehát, a hagyományos blokkra akkor lehet jó megoldás, ha extra nagy terhelés és extra kevés rendelkezésre álló helyünk van.

Az alagút rendszer tetszőleges hosszara tervezhető modulokból áll, melynek végeit végzárókkal zárják le. Egy modul tömege mindössze 11 kg, ezért könnyen telepíthető. Ahhoz, hogy a szikkasztó feletti területet szabadon és gondtalanul tudjuk használni a rendszer m²-ként 3,5 tonnával terhelhető, így személygépkocsival járható.

Előnyös tulajdonságok:

 • egyszerű, gyors beépíthetőség
 • tetszés szerint bővíthető
 • ideális a házi szerelés esetén, mivel csak 11 kg
 • 36 m dréncsövet, vagy 800 kg kavicsot helyettesít egyetlen modul
 • 100 % befogadóképesség – kavics és dréncső csak 30 %
 • terhelhető, akár személyautóval is járható a beépített terület

Kínálatunkból ebben a kategóriában az alábbi termékeket ajánljuk:

 • SZIKKASZTÓ BLOKK 300 L
 • HERKULES SZIKKASZTÓ TARTÁLY
 • SZIVÁROGTATÓ ALAGÚT 300 L
 • VÉGZÁRÓ SZETT SZIVÁROGTATÓ ALAGÚTHOZ
 • ECOBLOC INSPECT 205 L
 • ECOBLOC INSPECT VÉGZÁRÓ ELEM SZETT
 • ECOBLOC LIGHT 225 L
 • SZELLŐZŐ LEZÁRÓ