Csapadékvíz átemelők

Csapadékvíz átemelők

A beépített területek növekedésével egyre nagyobb számban vált szükségessé a csapadékvíz átemelők alkalmazása. Az üzembiztos átemelők elterjedésével lehetőség nyílt csatornaszint alatti területek, ingatlanok hasznosítására. Az üzembiztos, tartós működés feltétele a jól megtervezett és kivitelezett csapadékvíz átemelő berendezés (akna + gépészet). Igen fontos tényező a csapadékvíz átemelő aknáknál, előregyártott gyűjtőtartályoknál az ideális szívótér kialakítás. Ennek lényege, hogy a szivattyú viszonylag kis területről szív, az akna, ill. a gyűjtőtartály fenekén pedig a szívótér felé folyik össze a csapadékvíz. Ilyen belső kialakítással elkerülhető, hogy az akna sarkaiban lerakódás történjen, ill. a lerakódott anyag összeálljon. A lerakódott anyagból időnként leváló kisebb-nagyobb szemcsék dugulást okozhatnak, károsíthatják a szivattyút.

Az előregyártott csapadékvíz átemelő aknák, gyűjtőtartályok ideális szívótér kialakítással készülnek. Csapadékvíz átemelésére a gyakorlatban jól bevált átemelő szivattyúk az örvénykerekes búvárszivattyúk. Az örvénykerekes búvárszivattyúk nem aprítják a darabos részeket, hanem a járókerék mozgási energiát ad át a csapadékvíznek -a szivattyúházban-, és centrifugálisan oldalirányba továbbítja, amely a nyomócsonkon keresztül távozik a szivattyúból. Az ilyen készülékek adott szemcseméretig (30-60 mm) szabadátömlő keresztmetszettel rendelkeznek. Járókerék és szivattyúház kialakításuk teszi lehetővé a szennyvízben található darabos és szálas anyagok zavartalan szállítását. Az örvénykerekes szivattyúk nagy előnye, hogy alkalmazhatók koptató közeget tartalmazó csapadékvízre isAz örvénykerekes búvárszivattyúk csak a normál használatból származó anyagokat képesek üzembiztosan szállítani. Az egyéb, oda nem illő anyagok, tárgyak a szivattyúk élettartamát lerövidíthetik, alkatrészeiket károsíthatják.

A csapadékvíz átemelő szivattyúk szintvezérléséről úszókapcsoló gondoskodik. Általában vezérlőegységen -amely egyben motorvédelem is- keresztül történik az eredetileg úszókapcsoló nélküli átemelő szivattyú vezérlése. A gyártók termékpalettáján találhatók 1 vagy 3 fázisú készülékek. Lakossági szinten az 1 fázisú, úszókapcsolós szivattyúk terjedtek el. A csapadékvíz átemelő szivattyúkat, előregyártott átemelő berendezéseket érdemes időközönként (kb. félévente) karbantartani. Ez az időszakos karbantartás a következőkből áll: átemelő akna kitakarítása, szivattyú és a vízmentes gumikábel letisztítása, úszókapcsoló tisztítása és beállítása. A rendszeres karbantartással meghosszabbítható a szivattyú és átemelő berendezés élettartama, ill. elkerülhető a meghibásodás esetén igen költséges kárelhárítás.

Kérjen ajánlatot csapadékvíz átemelésre!